alt

20 mai 2023

 1. Identificați diferitele tipuri de conflicte la locul de muncă pentru a le înțelege și gestiona mai bine
  Înțelegerea diferitelor tipuri de conflict îi permite managerului să ajute la definirea conflictului la locul de muncă și a originii acestui conflict. Datorită acestor cunoștințe, el este capabil să-și adapteze comportamentul și măsurile luate pentru a crește șansele de a găsi o soluție la conflict .

Există multe tipuri de conflicte, toate acestea apar din nevoile subiacente: nevoia de recunoaștere sau nevoia de transparență, de exemplu.

De exemplu:

Conflicte de interese : apar atunci când doi angajați își doresc același lucru, de exemplu o promovare sau un post. Ei devin apoi dușmani și fiecare va căuta să-i facă rău celuilalt;
Conflicte de relație : în orice relație, un acord tacit leagă cele două persoane. Această legătură definește natura relației. Este posibil ca cele două persoane să nu fie de acord asupra naturii relației lor: de exemplu, unul poate crede că are o relație coleg la coleg în timp ce celălalt o vede ca o relație mai ierarhică, de la angajat la coleg superior ;
Conflictele de metodă reprezintă conflicte profesionale având ca sursă o divergență în modul de îndeplinire a sarcinilor. Uneori, doi oameni nu acordă aceeași importanță metodelor folosite: pentru unii, tot ceea ce este important va fi în metode, pentru alții, principalul va fi mai presus de toate rezultatul;
Conflictele de valoare se referă la toate discrepanțele care pot apărea în viziunea valorilor companiei. Și la nivel personal, este posibil ca doi angajați să nu împărtășească aceeași viziune asupra multor subiecte. Această divergență se transformă adesea în conflict în cadrul echipei .
În general, multe tipuri de conflicte sunt variante ale conflictului cognitiv: indivizii nu împărtășesc aceeași viziune asupra lucrurilor. De exemplu, o întârziere în transmiterea informațiilor poate fi trăită ca o problemă reală pentru unul, în timp ce celălalt consideră că este o problemă mult mai anecdotică.

REZERVARE TERAPIE ONLINE

În acest exemplu, mai mult decât problema inițială (întârzierea în transmiterea informațiilor), sursa conflictului este mai degrabă decalajul în evaluarea gravității problemei. Managerul trebuie deci să poată face diferența clară între elementul declanșator al unei situații conflictuale la locul de muncă și cauza reală a acesteia.

 1. Acționați înainte ca conflictul la locul de muncă să provoace daune
  Cea mai frecventă greșeală făcută în managementul conflictelor de afaceri este lăsarea timpului să-și urmeze cursul. În gestionarea conflictelor profesionale , managerul nu trebuie să lase o situație să escaladeze, cu riscul de a pune în pericol productivitatea întregii echipe.

Imediat ce problema este detectată de manager, acesta din urmă trebuie să reacționeze prin dialog. Care sunt problemele întâlnite? Care este elementul care duce la conflict la locul de muncă? Cum să rezolvi rapid conflictul profesional?

Cu doar câteva întrebări, managerul poate înțelege problema și o poate aborda la sursă înainte ca aceasta să devină cu adevărat un conflict la nivel de companie.

Descoperiți catalogul nostru de cursuri de formare în managementul conflictelor pentru angajați și directori de afaceri.

 1. Cunoaște-ți echipa pentru a anticipa conflictele de la locul de muncă
  Din ce în ce mai mult, companiile se bazează pe diversitatea profilurilor pentru a construi echipe bogate în diversitate și mai versatile.

Cu toate acestea, diferențele culturale sau de opinie duc adesea la crearea unui conflict în cadrul echipei .

Managerul trebuie să intervină cu membrii echipei și să evanghelice asupra importanței de a juca pe diferențele lor pentru a se completa reciproc în cadrul acestei echipe eclectice .

Trebuie să anticipăm problemele pentru a alinia mai bine echipele și pentru a ne asigura că cooperarea poate continua.

În același timp, limitați diferențele de tratament între diferitele funcții ale echipei. Toate funcțiile trebuie tratate în același mod: opusul va crea „tabere” în spatele cărora vor cădea două viziuni diferite. O astfel de configurație este situația ideală pentru a crea tensiune! Evitați absolut așadar.

 1. Vorbește cu echipa ta pentru a gestiona conflictul din companie
  Atunci când un conflict este prezent în echipă, modul în care managerul comunică cu membrii echipei va fi foarte important.

Începeți cu întâlniri individuale în care angajatului nu îi va fi rușine să se exprime liber despre situația conflictuală în care este unul dintre actori.

Arată-le colegilor tăi că vrei să-i ajuți cât mai mult: pune întrebări, nu ezita să ceri detalii despre situație și problema inițială. Cunoașterea modului în care angajații simt conflictul profesional este, de asemenea, un indicator foarte important pentru a determina cea mai bună metodă de rezolvare a conflictului la locul de muncă .

După interviurile individuale, propuneți un interviu de grup la care vor fi prezente ambele părți.

Scopul aici este de a restabili dialogul între cei doi: ca ei să se explice, cu deplină franchețe.

Managerul trebuie să gestioneze această confruntare pentru a permite ambelor părți suficientă libertate de exprimare fără a o lăsa să degenereze.

Acest interviu este punctul de plecare pentru managementul conflictului la locul de muncă strict vorbind. De acolo, managerul va putea propune soluții, compromisuri și acorduri.

 1. Fă un pas înapoi față de situația conflictuală din echipă
  În timpul discuției, managerul trebuie să adopte un comportament exemplar pentru a gestiona conflictul de la locul de muncă . Acesta este un comportament în oglindă: rămânând calm, metodic și precis, își încurajează colegii să facă același lucru.

Așadar, atunci când te confrunți cu un angajat furios, nu cedează reflexului de a ridica vocea: stai calm, explică de ce furia nu va duce la nimic și mergi mai departe.

Managerul are deja acest rol de exemplu în viața profesională.

In cazul unui conflict la locul de munca, acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat el joaca rolul de mediator: cele doua parti aflate la originea conflictului in companie se bazeaza pe el, si ii ofera astfel un post de director de operatiuni.

Rămânând calm și politicos, forțezi ambele părți să facă același lucru: faci un pas mai aproape de o negociere calmă de gestionare a conflictului care are ca rezultat un obiectiv concret!

 1. Păstrați conflictele profesionale în sfera profesională
  Una dintre misiunile managerului însărcinat cu rezolvarea conflictelor la locul de muncă este de a păstra bunăstarea echipei sale. În special, el trebuie să păstreze un anumit respect în relațiile dintre angajați.

În cazul particular al unui conflict la locul de muncă, uneori este dificil să nu iei la inimă situația și să nu devii emoțional. Emoțiile sunt în centrul disconfortului resimțit de ambele părți.

Prin urmare, trebuie să învățăm să facem față acestor emoții, asigurând în același timp aspectul personal.

Dincolo de regulile sociale de bază (a spune „bună ziua”, a saluta politicos, a cere ceva cu tact etc.) este o chestiune ca managerul echipei să nu tolereze atacurile care afectează individul la nivel personal. Scopul este de a preveni ca conflictul profesional să se transforme în disconfort general pentru angajat: evitarea burn-out-ului, sau chiar a depresiei, sunt obiective prioritare pentru managerul echipei.

 1. Stabiliți-vă ca lider al negocierii și propuneți compromisuri clare și realiste pentru a rezolva un conflict
  În timpul discuției de management al conflictului în afaceri , managerul trebuie să propună soluții care să conțină compromisuri.

Scopul managerului nu este să decidă cine are dreptate sau cine greșește. În general, ambele părți sunt responsabile în comun. Prin urmare, este important să se ceară compromis din ambele părți. În caz contrar, angajatul care va fi singurul care va face compromisuri se va simți nedreptățit și trădat de superiorii săi: aceasta este baza unui nou conflict la locul de muncă !

Compromisurile pe care le propuneți trebuie să fie clare, precise și egale de ambele părți în ceea ce privește efortul necesar pentru realizarea cooperării.

Vrei o tehnică pentru a gestiona mai bine conflictul ? Propuneți un compromis în care ambii angajați să se simtă câștigători: aceasta este asigurarea că își vor respecta angajamentele.

În același mod, oferindu-le sentimentul că ideea a venit de la ei poate încuraja angajații să-și respecte angajamentele pe termen lung.

 1. Folosiți conflictul la locul de muncă pentru a evidenția abilitățile profesionale ale angajaților
  În urma rezolvării conflictului la locul de muncă, ar fi păcat să uităm tot ce s-a făcut pentru a ajunge acolo.

Oricare ar fi stadiul, există întotdeauna un moment în care angajații care se confruntă cu un conflict la locul de muncă au fost nevoiți să dea dovadă de un anumit curaj pentru a-și exprima problemele, pentru a explica sursa disconfortului pe care îl simt sau pur și simplu să își asume responsabilitatea pentru emoțiile lor în ceea ce privește conflictul de la muncă.

Nu ezitați să promovați acest personal, pentru acest exemplu foarte bun de soft-skill!

Această comunicare pozitivă atenuează și mai mult tensiunile și permite angajaților să fie apreciați.
Utilizați și acest exemplu de management al conflictelor în afaceri pentru a preveni crizele viitoare: acest lucru vă va ajuta să rezolvați următorul conflict.

 1. Încurajează o cultură a încrederii și colaborării
  Conflictele în afaceri sunt adesea inevitabile: pe baza acestei observații, este normal să cauți să beneficiezi de ele.

Cel mai clar este că conflictul evidențiază o problemă din mediul profesional: alegerile companiei sunt înțelese de către angajați? Este eficientă comunicarea internă? Angajații se simt bine ascultați de conducere sau, dimpotrivă, total neglijați?

În urma rezolvării unui conflict la locul de muncă , poate fi interesant să se organizeze sesiuni de brainstorming în care angajații sunt încurajați să-și dea opinia cu privire la orice ar putea implica un risc de conflict profesional.

Consecințele pozitive sunt numeroase:

Sunt evidențiate sursele de stres care generează tensiune și deci conflicte profesionale . Acest lucru promovează o reacție preventivă din partea managerului pentru a rezolva un conflict la locul de muncă înainte ca acesta să apară.
Angajații se simt ascultați, știu că opiniile lor sunt luate în considerare: schimbul va deveni din ce în ce mai firesc între echipă și management.
Explicarea problemelor întâlnite în timpul sesiunilor de brainstorming permite angajaților companiei să fie mai capabili să gestioneze conflictele în echipă , fără a avea nevoie de intervenția unei terțe părți. Ei își asumă responsabilitatea pentru ei înșiși.

 1. Anticipați conflictele la locul de muncă și gestionați mai bine conflictele
  Cauți să știi:

Cum să îmbunătățești relațiile de lucru într-o echipă?
Cum să gestionezi eficient conflictele?
Este necesar ca managerul de echipă însărcinat cu gestionarea conflictelor la locul de muncă să se antreneze în diferite tehnici de management al conflictelor.

Urmărirea instruirii în managementul conflictelor îi permite profesionistului în postura de manager de echipă să anticipeze următoarele surse de conflict din companie și să știe să reacționeze cel mai bine pentru a găsi o soluție la conflict.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment