Psiholog terapie online - psihoterapie la distanta pe online

20 mai 2023

Descoperă adevărurile ascunse ale busolei tale morale!
Busola ta morală, conștiința și etica pot să semene toate cu același set de valori, dar busola ta morală te poate îndepărta uneori de legile rigide ale societății.

Când ești confruntat cu o decizie sau ți se cere să exprimi o opinie, reacția ta este adesea determinată de valorile personale pe care le-ai dobândit de-a lungul vieții.

Unele dintre aceste valori, cele care dictează modul în care determinați binele de rău, vă constituie busola morală. Într-o perioadă în care regulile societății cu privire la drepturile omului și comportamentul intră în conflict cu convingerile tale, busola ta morală este cea care vă ghidează comportamentul.

Jurnalul de valori de bază devine apoi un cadru intim și sigur pentru a vă înțelege mai bine bazele și a crea sens.

Care este busola ta morală?
Morala este ceea ce definește dacă o acțiune este percepută ca bună sau rea, adecvată sau nepotrivită. Morala vă ghidează comportamentul individual în cadrul unei societăți.

Busola ta morală este setul tău personal de convingeri și valori cu privire la bine și rău. Morala nu este fixă. Ele se pot schimba pe măsură ce vă confruntați cu noi experiențe în viață, obțineți cunoștințe sau întâmpinați dificultăți.

Busola morală a fiecăruia este unică. Deși multe concepte de moralitate par a fi universal acceptate, aceste convingeri de bază pot conține considerații morale nelimitate.

Busolă morală versus conștiință
Busola ta morală nu este aceeași cu conștiința ta, deși busola ta morală îți poate informa conștiința.

Acest lucru este diferit de o conștiință, care este un simț înnăscut al binelui și al răului care ne ajută să facem judecăți morale. Cu alte cuvinte, o busolă morală oferă îndrumări pentru luarea deciziilor etice, în timp ce conștiința servește ca sistem de alarmă intern pentru a ne avertiza atunci când ne-am încălcat codul moral.

Busolă morală și etică
Termenii „morală” și „etică” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, dar nu sunt la fel.

Etica se poate alinia cu morala, dar etica tind să fie normele culturale și societale care descriu modul în care „toată lumea” ar trebui să se comporte.

În timp ce busola morală a unei persoane poate influența deciziile sale etice, etica este mai degrabă un set de standarde sau reguli impuse extern care trebuie urmate pentru a menține ordinea socială și a preveni haosul.

Un exemplu de etică ar fi consecințele necinstei, cum ar fi ilegalizarea fraudei în toate circumstanțele.

Un exemplu de moralitate ar putea fi acceptarea faptului că necinstea este greșită, cu excepția anumitor situații, cum ar fi să o faci pentru a te proteja pe tine sau pe o altă persoană.

Cum se dezvoltă busola ta morală?
Conceptele moderne de dezvoltare morală au fost introduse de psihologul Jean Piaget, care credea că ea a apărut în etape, fiecare bazată pe experiențe de viață.

Mai târziu, cadrul lui Piaget a fost extins de psihologul Lawrence Kohlberg, care credea că dezvoltarea morală este una dintre cele trei faze ale copilăriei, fiecare fază fiind definită de etape de învățare care determină alinierea morală.

REZERVARE TERAPIE ONLINE

Faza 1: preconvențional
Etapa 1: Comportamentele sunt motivate de evitarea pedepsei.
Etapa 2: Comportamentele sunt motivate de recompense sau de satisfacerea nevoilor personale.

Faza 2: convențională
Etapa 3: Copiii sunt conduși de dorința de a obține aprobarea celorlalți.
Etapa 4: Copiii încep să ia în considerare legile și regulile societății din jurul lor.

Faza 3: Post-convențional
Etapa 5: Drepturile individuale devin mai importante decât drepturile corporative.
Pasul 6: Deciziile morale se bazează pe perspectivele tuturor persoanelor potențial afectate.
Kohlberg credea că nu toată lumea va atinge nivelul final de dezvoltare a busolei morale în timpul vieții.

Cum să vă găsiți busola morală
Nu este întotdeauna ușor să distingeți bine de rău, dar puteți începe să vă înțelegeți busola morală cu mai multe metode pe care le recomandă Carleton.

Reflectie de sine
Busola ta morală este alcătuită din convingerile tale, așa că poate fi util să le revizuiești în mod activ de-a lungul vieții. Puteți face acest lucru punând întrebări precum:

in ce cred?
Ce valori sunt importante pentru mine în ceilalți?
Ce se întâmplă în lumea din jurul meu cu care sunt de acord/dezacord?
Unde mă ocup de subiectele populare de dezbatere?

Largeste-ti orizonturile
Un alt mod de a-ți defini busola morală este să înveți despre societățile din jurul tău.

Gândirea la modul în care diferite culturi abordează moralitatea vă poate ajuta să vă descoperi propriile convingeri. În plus, citirea de cărți sau articole despre etică vă poate ajuta să vă extindeți înțelegerea moralității și să vă formulați propriul cod moral.

Este în regulă să nu știi unde stai cu anumite subiecte. Morala este rareori simplă și pot fi multe perspective de luat în considerare.

Pentru a vă ajuta să obțineți aceste perspective, vă poate fi util să discutați cu prietenii, familia sau colegii care se pot angaja în discuții deschise și calme despre pozițiile lor morale.

Posted in: Uncategorized

Leave a Comment